mert kotyvasztani jó…

…és enni is…

Hot cross bun loaf

…azaz együnk egyszer hagyományos angol húsvéti kalácsot is…

Már évek óta tologattam a kipróbálását, de most húsvétkor végre rávettem magam. És meg kell mondjam, egészen jól sikerült, így elsőre.

 

SAM_6376

 

Hozzávalók:

250g finomliszt

250g rétesliszt

50g cukor

1 teáskanál mézeskalácsfűszer

1 teáskanál őrölt fahéj

1 narancs reszelt héja

75g vaj (szobahőmérsékletű)

1 csomag (7g) szárított élesztő

1 nagy tojás

1 teáskanál só

300ml tej

300g szárított gyümölcs (kockák)

2 evőkanál sárgabaracklekvár

 

A keresztekhez a tetején:

2 evőkanál finomliszt

2-3 evőkanál tej

 

Kivajazok egy 900 grammos (kenyérforma)tepsit (20cm x 9cm x 8cm) és sütőpapírral kibélelem.

Egy tálban összekeverem a száraz összetevőket (liszt, cukor, fűszerek, narancshéj, só), majd hozzáadom felkockázva a vajat és összekeverem, amíg morzsás állagú lesz, ekkor belekeverem az élesztőt is.

A tojást és a tejet kicsit felverem villával és a száraz összetevőkre öntöm. Jól összegyúrom a tálban, majd kiveszem és deszkán további 10-15 percig gyúrom, (homogén, rugalmas állagú tészta a cél – a tészta kicsit ragadós eleinte, de nem szabad több lisztet hozzáadni).

Kilisztezett tálba teszem a tésztát és fóliával letakarva 1 órára kelni hagyom.

 

SAM_6365

 

Miután jól megkelt (kb. 1óra alatt eredeti térfogata duplájára) lisztezett deszkára teszem és laposra nyomkodom, ráöntöm a szárított gyümölcsöt és jól összedolgozom.

6 (nagyjából) egyforma gombócot gyúrok a tésztából, beteszem a kivajazott és sütőpapírral bélelt tepsibe. Letakarom és 1 órára kelni hagyom.

SAM_6371

 

Előmelegítem a sütőt 180 fokra (légkeveréses), de mielőtt betenném az újra megkelt tésztát, a lisztből és tejből sűrű masszát keverek és a gombócok tetejére keresztet nyomok (nyomózsákkal).

 

SAM_6372

 

35-40 percig sütöm a tésztát és rácsra teszem amint kivettem a sütőből.

Még langyosan megkenem sárgabaracklekvárral.

SAM_6374

 

Frissen az igazi, de másnap és harmadnap is egész jó, kenyérpirítóban kicsit megpirítva, vajazva tálaljuk.

 

A receptet a Sainsbury’s magazinból vettem és itt olvashatod eredeti nyelven.

Hozzászólás

Information

This entry was posted on április 6, 2015 by in angol, ünnepi, kelt_tészta and tagged , , .

Navigáció

Start here