…azaz együnk egyszer hagyományos angol húsvéti kalácsot is…
Már évek óta tologattam a kipróbálását, de most húsvétkor végre rávettem magam. És meg kell mondjam, egészen jól sikerült, így elsőre.
Hozzávalók:
250g finomliszt
250g rétesliszt
50g cukor
1 teáskanál mézeskalácsfűszer
1 teáskanál őrölt fahéj
1 narancs reszelt héja
75g vaj (szobahőmérsékletű)
1 csomag (7g) szárított élesztő
1 nagy tojás
1 teáskanál só
300ml tej
300g szárított gyümölcs (kockák)
2 evőkanál sárgabaracklekvár
A keresztekhez a tetején:
2 evőkanál finomliszt
2-3 evőkanál tej
Kivajazok egy 900 grammos (kenyérforma)tepsit (20cm x 9cm x 8cm) és sütőpapírral kibélelem.
Egy tálban összekeverem a száraz összetevőket (liszt, cukor, fűszerek, narancshéj, só), majd hozzáadom felkockázva a vajat és összekeverem, amíg morzsás állagú lesz, ekkor belekeverem az élesztőt is.
A tojást és a tejet kicsit felverem villával és a száraz összetevőkre öntöm. Jól összegyúrom a tálban, majd kiveszem és deszkán további 10-15 percig gyúrom, (homogén, rugalmas állagú tészta a cél – a tészta kicsit ragadós eleinte, de nem szabad több lisztet hozzáadni).
Kilisztezett tálba teszem a tésztát és fóliával letakarva 1 órára kelni hagyom.
Miután jól megkelt (kb. 1óra alatt eredeti térfogata duplájára) lisztezett deszkára teszem és laposra nyomkodom, ráöntöm a szárított gyümölcsöt és jól összedolgozom.
6 (nagyjából) egyforma gombócot gyúrok a tésztából, beteszem a kivajazott és sütőpapírral bélelt tepsibe. Letakarom és 1 órára kelni hagyom.
Előmelegítem a sütőt 180 fokra (légkeveréses), de mielőtt betenném az újra megkelt tésztát, a lisztből és tejből sűrű masszát keverek és a gombócok tetejére keresztet nyomok (nyomózsákkal).
35-40 percig sütöm a tésztát és rácsra teszem amint kivettem a sütőből.
Még langyosan megkenem sárgabaracklekvárral.
Frissen az igazi, de másnap és harmadnap is egész jó, kenyérpirítóban kicsit megpirítva, vajazva tálaljuk.
A receptet a Sainsbury’s magazinból vettem és itt olvashatod eredeti nyelven.